EEGE models

MODELBOUW JETS IN PLASTIC

 

AV-8B Harrier II Plus
De McDonnell Douglas (nu Boeing) AV-8B Harrier II is een grondaanvalsvliegtuig met één motor en vormt de tweede generatie van de Harrier Jump Jet-familie. Het toestel is in staat tot verticale of korte start en landing (V / STOL) en werd in de late jaren 1970 ontworpen als een Anglo-Amerikaanse doorontwikkeling van de Britse Hawker Siddeley Harrier, het eerste operationele V / STOL-vliegtuig.

Het vliegtuig is vernoemd naar een roofvogel en wordt voornamelijk gebruikt bij lichte aanvallen of multi-role missies, variërend van luchtsteun aan grondtroepen tot gewapende verkenningen.

De AV-8B wordt gebruikt door de United States Marine Corps (USMC), de Spaanse marine en de Italiaanse marine. Een variant van de AV-8B, de British Aerospace Harrier II, werd ontwikkeld voor het Britse leger, terwijl een andere, de TAV-8B, een trainingstoestel met twee zitplaatsen is.

De AV-8B's, die meestal worden ingezet vanaf kleine vliegdekschepen, grote amfibische aanvalsschepen en/of eenvoudige voorwaarts werkende bases, hebben deelgenomen aan tal van militaire en humanitaire operaties en hebben zichzelf bewezen als veelzijdig wapen. US Army generaal Norman Schwarzkopf noemde de USMC Harrier II één van de belangrijkste wapens in de Golfoorlog.

Het vliegtuig nam deel aan gevechten tijdens de oorlog in Irak die in 2003 begon. De Harrier II heeft sinds 2001 in Operatie Enduring Freedom in Afghanistan gediend en werd in 2011 in Operatie Odyssey Dawn in Libië gebruikt. Italiaanse en Spaanse Harrier II's hebben in het buitenland deelgenomen in conflicten in samenwerking met NAVO-coalities.

Tijdens zijn onderhoudsgeschiedenis heeft de AV-8B een hoog ongevalspercentage gehad, gerelateerd aan het percentage tijd doorgebracht in kritieke start- en landingsfasen.

De AV-8B's van USMC en de Italiaanse marine worden vervangen door de Lockheed Martin F-35B Lightning II. De USMC Harriers zullen deels naar verwachting tot 2025 in gebruik blijven.

Bron: Wikipedia

 

AV-8B Harrier II Plus AV-8B Harrier II Plus